Strijkijzer schoonmaken

Een strijkijzer is een doodgewone huishoudelijke hulp, toch is het schoonmaken van dit apparaat voor veel gebruikers een mysterie. Dit artikel legt eenvoudig uit hoe een stoomstrijkijzer snel en efficiënt gereinigd kan worden. Zo wordt levensduur verlengd en blijft de was schoon  tijdens het strijken.
Om te beginnen wacht je altijd tot de strijkbout is afgekoeld voordat je begint met de schoonmaak. Het is niet alleen ontzettend gevaarlijk om een heet strijkijzer schoon te maken, maar de schoonmaak zal ook minder effectief zijn in een heet apparaat. In de volgende opsomming een aantal tips voor het goed schoonmaken van het strijkijzer:

Stappenplan strijkijzer schoonmakenvoet van een stoomstrijkijzer schoonmaken

  • Als de zool van het strijkijzer vol zit met plakkerige viezigheid, zet de strijkbout dan op de hoogste stand en strijk een aantal keer over een oude krant om de plakkerige rommel van de zool af te krijgen.
  • Als de zool van het ijzer olie-achtig is, gebruik dan een natte lap met een klein beetje ammoniak om de zool schoon te krijgen. Vergeet niet de zool naderhand weer schoon te maken met wat water om de ammoniak te verwijderen.
  • Azijn kan ook goed gebruikt worden om het strijkijzer schoon te krijgen. Doe gewoon een beetje azijn op een schone doek en wrijf net zo lang tot de viezigheid is opgelost. Als het niet werkt kan je de azijn mengen met een beetje soda. Maak het strijkijzer naderhand wel weer schoon met een beetje water.
  • Om de stoomgaten in de voet van het strijkijzer schoon te krijgen kan je een wattenstaafje of een buizenschoonmaker gebruiken. Wrijf rustig in en om het gaatje om de rommel eruit te krijgen. Gebruik geen scherpe materialen als messen of ijzeren pinnetjes om de gaten schoon te maken. Krassen op de onderkant van het strijkijzer kunnen namelijk gevaarlijk zijn en komen het resultaat van het strijken niet ten goede.
  • Het reservoir van het strijkijzer kan schoongemaakt worden door dit voor de helft te vullen met water en de andere helft aan te vullen met azijn. Zet vervolgens het stoomstrijkijzer aan en laat het zo’n vier minuten doorstomen. Verwijder het azijn-water mengsel uit het reservoir, laat het ijzer afkoelen en herhaal de procedure met alleen water om de azijn volledig te laten verdwijnen.
De gemakkelijkste manier van het schoonmaken van een strijkijzer is door hem niet vies te krijgen, zodat het schoonmaken van het strijkijzer niet nodig is. Lees hierom altijd de handleiding goed door. In de handleiding van het strijkijzer staan tips en zaken die je vooral niet moet doen om de levensduur van de strijkbout te verlengen. Goed onderhoud van het strijkijzer verlengt de levensduur van het apparaat en zorgt ervoor dat het strijken veel gemakkelijker zal gaan.

 

No comments yet.

Geef een reactie